Kegunaan komersial stevia dan Ekstraknya
Banyak
juga penggunaan stevia didalam makanan kerana kestabilan kandungan
steviol sehingga 200°c tanpa mengubah rasa manis atau menguraikan
stevia. Ini membolehkan penggunaan stevia didalam perbagai masakan
seperti kek. Biskut roti dan konfeksioneri dan pelbagai pemanis mulut
seperti agar agar, jelli dan minuman jus.
Kegunaan Untuk Makanan dan Kulinari
Kegunaan Untuk Makanan dan Kulinari
Pelbagai penggunaan bahan stevia untuk kegunaan harian.
• Pemanis atas meja - Untuk the, kopi dan lain lain
• Minuman Ringan, Kordial dan Jus Buah-Buahan
• Ais Krim, Youghurt,
• Kek dan Biskut
• Pastri, pai dan bakeri
• Jem, sos, dan Jeruk
• Jeli, dan pencuci mulut
• Gula-gula getah
• Gula-gula dan konfeksineri
• Makanan laut dan sayur sayuran
• Diet bagi penjaga berat badan
• Diet bagi pesakit kencing manis
• Perasa, pewarna, dan juga pemanis dan juga meningkat bau
• Sumber antioksidan
• Minuman Ringan, Kordial dan Jus Buah-Buahan
• Ais Krim, Youghurt,
• Kek dan Biskut
• Pastri, pai dan bakeri
• Jem, sos, dan Jeruk
• Jeli, dan pencuci mulut
• Gula-gula getah
• Gula-gula dan konfeksineri
• Makanan laut dan sayur sayuran
• Diet bagi penjaga berat badan
• Diet bagi pesakit kencing manis
• Perasa, pewarna, dan juga pemanis dan juga meningkat bau
• Sumber antioksidan
Penggunaan Perubatan pada stevia
Diabetes
Diabetes adalah salah satu penyakit kronik dimana ianya merupakan masalah yang besar dikebanyakan negara-negara didunia. Di Malaysia satu kajian telah dilakukan pada tahun 1996 dimana dianggarkan 700,000 hingga 900,000 orang dewasa berumur 30 tahun keatas menghidapi diabetes atau terdapat 8 penghidap diabetes bagi setiap 100 orang dewasa.
Diabetes adalah salah satu penyakit kronik dimana ianya merupakan masalah yang besar dikebanyakan negara-negara didunia. Di Malaysia satu kajian telah dilakukan pada tahun 1996 dimana dianggarkan 700,000 hingga 900,000 orang dewasa berumur 30 tahun keatas menghidapi diabetes atau terdapat 8 penghidap diabetes bagi setiap 100 orang dewasa.
Diabetes
adalah satu keadaan dimana tahap gula didalam darah anda adalah tinggi
dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit
jantung atau angin ahmar. Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan
tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan
insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar
kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula
dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, dimana ia akan digunakan untuk
bahan bakar. Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa kedalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat. Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk bahan bakar dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.
bahan bakar. Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa kedalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat. Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk bahan bakar dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.
Dengan
penggunaan stevia, Respon pankreas untuk menghasilkan insulin menjadi
lebih cekap dan berupaya untuk membetulkan keadaan glukos yang termendap
dalam darah. Kesan pemulihan akan bermula apabila pengurangan pengunaan
gula glukos dalam darah dan stimulasi rasa manis akan menambahkan
respon pada pankreas untuk menghasilkan lebih insulin bagi membawa
insulin dalam darah.
Bolehkah stevia digunakan oleh pesakit diebetik?
Apakah kelebihan stevia ?
“Stevia
ialah pemanis yang mempunyai kesan yang sama seperti saccharine dan
ianya boleh digunakan seperti mana mana gula tiruan yang lain. Kelebihan
stevia ialah ianya datang dari sumber asli dan tidak toksik. Ia
merupakan cubaan yang sangat baik kepada pesakit yang mempunyai penyakit
diabetes” Dr. Irwin Ziment
Professor of Medicine, University of California Los Angeles (UCLA),
USA
Professor of Medicine, University of California Los Angeles (UCLA),
USA
Kegemukan
Kegemukan
kebanyakan berlaku apabila makanan yang mempunyai bahan lemak yang
tinggi tidak dibakar sebagai tenaga dan disimpan dibawah kulit. Proses
metabolism badan yang menukarkan gula juga menjadikan proses ini
berlaku.
Pengawalan
kegemukan dapat dilakukan dengan penggunaan stevia secara konsisten dan
mengurangkan penggunaan bahan berlemak. Menjadikan pembakaran bahan
lemak yan tingal dibawah sel kulit akan berlaku dengan cepat.
Hiperaktif
Kebanyakan sel sel saraf akan di rangsang kembali dengan penggunaan stevia. Ini akan membantu dari segi pengawalan saraf saraf dan juga membentu penenangan diri pengguna. Ini akan membantu penyembuhan penyakit yang disebabkan oleh hiperaktif.
Kebanyakan sel sel saraf akan di rangsang kembali dengan penggunaan stevia. Ini akan membantu dari segi pengawalan saraf saraf dan juga membentu penenangan diri pengguna. Ini akan membantu penyembuhan penyakit yang disebabkan oleh hiperaktif.
Produk perubatan yang dihasilkan oleh stevia.
· Ubat gigi, Pencuci mulut, (penanggal plak dan pencegahan plak secara pasif dengan penggantian glukos dalam makanan)
· Penjagaan kulit, ekzema dan pengawalan jerawat sebagai agen penyembuhan cepat
· Makanan pesakit siabetis dan pengawalan berat badan
· Pengawalan hipertension dan juga tekanan darah tinggi.
· Agen Penyerapan Kalsium
· Agen Anti Bakteria
No comments:
Post a Comment